Wiaporin Joulu=baali -09 on Facebook    
Viulisti Naamio Naamio Naamio Naamio

Wiaporin Joulu=baali -09:

Arwon Naiset ja Herrat, Porwarit ja muut Säätyläiset,


HUOM! MUUTOS!

Ennakkotiedoista poiketen tilaisuus pidetään Ruutikellarissa.


Haluamme toiwotta Teidät historiallisessa asussanne terwetulleixi 28. marras=cuuta Wiaporin linnoituxeen Joulun awajaisiin, secä myöhemmin ilta=cuuden cellon lyömällä wietettäwään joulu=baaliin.

Päiwä alcaa Kongungimme joulun=awaus puheella ja cunnia=laucauxilla cello 12.45 Suomenlinnan lauttarannassa. Paraadiin osallistujat pääsevät Joulu=lounaalle Chapmaniin.

Cello 18 cellon=lyömällä siirrymme Ruutikellariin historiallisen esikuwan mucaiseen naamiaisillan=wiettoon, cuten aika=certomuxet certowat:

"Suomenlinna ei ollut 1700-luvulla ainoastaan sotilaallinen linnoitus, se oli myös kaupunki ja siellä oli enemmän asukkaita kuin Helsingissä. Upseereiden perheiden elämään kuuluivat picnikit, tanssiaiset ja naamiaiset. He lukivat, kuuntelivat ja soittivat musiikkia. Viaporissa oli amatööriteattereita ja taitavia sotilassoittajia."

Olemme walmistaneet Teille seisowan pöydän aica=cauden kewyitä ruoca=paloja ja juomia. Nautintoa seuraa eläwäinen musicki, secä erilaiset ohjelmalliset esityxet, secä tanssit, pelit ja leickit, iotca warmasti tulewat miellyttämään Teitä. Pyydämme Teitä warustautumaan naamiaisasulla, tai wähintäincin caswot peittäwällä naamiolla, cuten aian=mucainen naamiaisiasu edellyttää.

Tilaisuus päättyy kello 24.

Joulu=baali on Helsingin wanhan waruswäen ja kaupungin hywien asuckaiden yxityis=tilaisuus, johon osallistuminen edellyttää Societémme jäsenyyttä, secä waatimatonta kahden=kymmenen taalerin (€) henci=rahaa. Nijlle onnettomille, joille Societémme jäsenyyttä ei wielä ole syystä tahi toisesta suotu, annettacoon uusina jäseninä Joulun hywän tahdon eleenä jäsenyyden edellyttämän kymmenen taalerin henci=rahan suurinen hywitys baaliin osallistumisen hinnasta.

Huom. Tilaa on rajoitetusti, ja sixi on hywä ilmoittautua ajoissa cirje=cyhkyllä osoitteeseen joulubaali [at] netti .fi


Aterimet Aterimet Aterimet Aterimet Aterimet

Hencilö=cohtaiset warusteet:

  • Caswot peittäwä naamio, naamiaisten perusedellytys
  • Lautanen, mielellään posliinia, savea, metallia tai puuta, yli=päätään aicalaisen mallinen
  • Weitsi, secä mahdollisesti tuo uutuus, eli haarucka (caxi=piickinen), joca warsin soweliaaxi ruocailuun on todettu
  • Juoma=astia, pikari, tina=tuoppi tai pelti=muci
  • Parempi wäci luonnollisesti warustautuu arwonsa mucaisesti. Köyhempi wäci tulee toimeen sillä mitä löytää.
  • Hywä juhla=mieli

Ruutikellari

Kuinka pääsette perille

Wiaporin kartta Ruutikellariin (kartalla numero 7).

Wiaporin lautan aikataulut.

Kävelyreitti kartalla.

www.ytv.fi reittihaku/suomenlinna.

Lautta lähtee kauppatorilta klo 12.00, jolla ehditte Suomenlinnan lauttarantaan sopivasti joulun avajaisten lähtölaukaukseen. Mikäli olette tulossa suoraan joulu=baaliin, sopiva lautta lähtee kauppatorilta klo 17.20. Kävelymatkaa lauttarannasta Ruutikellariin on noin 1,5 km. Viimeiset lautat mantereelle lähtevät klo 01.00 ja 02.00.


Waselius 2009