Loviisassa on järjestetty vuodesta 1998 lähtien Kuningas saapuu Loviisaan -tapahtumaa 1700-luvun hengessä. Historiallinen tapahtuma nojautuu kuningas Adolf Fredrikin vierailuun Degerbyn kaupungissa ja Svartholmassa vuonna 1752. Kuningas mieltyi kaupunkiin niin, että antoi sille uuden nimen Loviisa puolisonsa Lovisa Ulrikan mukaan. Vuosittain pidettäviin juhlallisuuksiin on osallistunut 60-120 pukeutunutta historian harrastajaa.

Arma Aboa ry:n karoliinitykkiryhmä

Turkulainen asekeräily-yhdistys Arma Aboa ry on perustettu vuonna 1973. Yhdistys edistää asehistorian tuntemusta ja aseiden keräilyharrastusta. Arma Aboan 1700-luvun karoliinitykkiryhmä on perustettu vuonna 1984 ja siihen kuuluu 15 jäsentä. Tykkiryhmä on vuosien mittaan esiintynyt n. 250 kertaa Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Ryhmän kolme tykkiä ovat ranskalaisia vuoden 1749 kenttäkanuunoita kaliiberiltaan 75 mm. Tykkiryhmä käyttää Kaarle XII:n aikaisia karoliiniasuja. Ryhmän esitys vastaa 1700-luvun Ruotsi-Suomen tykistön toimintaa.

www.armaaboa.fi


Fredrikstens Artillerie Compagnie, Norja

Tykistöosasto Fredrikstens Artillerie Compagnie (FAC) perustettiin uudelleen vuonna 1990. Yhdistyksen perustan muodostivat reservin upseerit perheineen. Alkuperäisen FAC:n historia alkoi vuonna 1685, jolloin Det Norske Artillerie Corps perustettiin. Det Norske Artillerie Corpsiin kuului seitsemän komppaniaa, jotka toimivat linnoitusten yhteydessä. FAC:n kotilinnoitus Fredriksten sijaitsee nykyisessä Haldenissa lähellä Ruotsin rajaa. Nykyinen FAC käyttää tanskalais-norjalaisia tykistöunivormuja vuodelta 1711. FAC:hen kuuluu myös sotilaiden vaimoja ja lapsia (marketenteriet). Nämä seurasivat aikoinaan miehiään kentälle ja huolehtivat ruuanlaitosta ja haavoittuneiden hoitamisesta.

www.fac.nu


Hämeen Wanhan Linnan Kilta ry:n elävöittäjät

Hämeen Wanhan Linnan Kilta perustettiin vuonna 1959. Sen tehtävänä on Hämeen keskiaikaisen linnan ja sen lähiympäristön historiallisten arvojen säilyttäminen ja tunnetuksi tekeminen. Kustavilainen elävöittäjäryhmä on toiminut Killan yhteydessä vuodesta 2001 alkaen. Ryhmä on esittänyt Kustaa III:n illallisia vuoteen 2005 asti ja edelleenkin tilausohjelmia ryhmille ja yritystilaisuuksiin. Keväällä 2007 Kilta koulutti uusia harrastajia 1800-luvun lopun tsaarin ajan elävöittämiseksi. Nyt tilausohjelmissa on mukana myös hupailu nimeltä ÓTsaarin KulausÓ. Elävöittäjäryhmän koko on noin 30 aktiivia jäsentä. Se kehittää taitojaan paneutumalla historiaan, tapoihin sekä rooli-ilmaisuun. Ryhmän jäsenet ovat valinneet roolihahmoikseen erityisesti Hämeenlinnan seudulla 1700-luvun ja 1800-luvun lopulla asuneita porvareita, säätyläisiä, rahvasta ja käsityöläisiä.

www.hameenvanhanlinnankilta.fipuh. 040 7765262, ohjelmat@hameenvanhanlinnankilta.fi


Helsingin Wanha Waruswäki ja Caupungin Hywät Asuckat ry

Yhdistyksemme päämääränä on tutkia 1700-lukua käytännössä. Näin teemme historian eläväksi itsellemme ja yleisölle. Asumme, välineemme ja toimintamme ovat mahdollisimman alkuperäisen kaltaisia. Yhdistys on perustettu 1996. Jäseniä on 65, joista Waruswäkeen kuuluu noin 15. Waruswäki on harjoitellut mousquetti-äksiisiä Kuninkaallisen Majesteetin armollisen Asetuksen ja Ohjesäännön, vuodelta 1751, mukaan. Meillä on myös pronssikanuuna sekä mörssäri. Olemme esiintyneet historiallisissa tilaisuuksissa eri puolilla Suomea sekä Ruotsissa ja Norjassa. Jotkut mousqueteerarit ampuvat myös kilpaa vanhanaikaisilla aseilla.

Sotilaallisen puolen lisäksi olemme kiinnostuneita myös tapa- ja kulttuurihistoriasta. Myös laulu ja soitto on lähellä sydämiämme. Osa jäsenistämme on opetellut lukemaan ja kirjoittamaan 1700-luvun käsialaa, teemme vuosittain oman alkuperäisen näköisen almanakan, olemme harjoitelleet tansseja, miekkailua, korttipelejä, ranskankielisiä fraaseja ym. Olemme myös järjestäneet muutamia käräjiä, lukukinkereitä sekä jumalanpalveluksia.

www.pixelpress.fi/hww


Loviisan Kaupungin Hywät Asukkaat ry

Loviisan Kaupungin Hywät Asukkaat ry perustettiin vuonna 1998 ensimmäisen Kuningas saapuu Loviisaan -tapahtuman jälkimainingeissa. Yhdistykseen kuuluu noin 70 1700-luvun historiasta ja tavoista kiinnostunutta jäsentä. Jäsenistön omaksumat henkilöllisyydet kuvaavat hyvin 1750-luvun Loviisaa: mukana on väkeä sotilaista porvaristoon ja käsityöläisiin. Sydämenasiamme on viihdyttää ja ilahduttaa ihmisiä sekä tehdä 1700-luvun historiaa tutuksi. Meitä voi tilata ohjelmanumeroksi eri tilaisuuksiin. Ohjelmaamme kuuluvat mm. kunnialaukaukset mustaruutitykillä ynnä musketilla, miekkailun ja salonkitanssien harjoittaminen ja opetus, viuhkan ja kukkien kieli, vanhoista ruokailutavoista ja ruuista kertominen sekä ylenpalttinen seurustelu.

Yhteystiedot: pj. Keimo Ahokanto, puh. 044 565 1011.


Nerike Wermelands Caroliner, Ruotsi

Nerike Wermelands Caroliner on sotilashistoriallinen yhdistys, jonka tavoitteena on elävöittää varhaista 1700-lukua. Yhdistyksessä on noin 15 jäsentä, joista suurin osa asuu Karlstadissa. Yhdistys pyrkii toimimaan mahdollisimman autenttisesti: univormut ovat villakangasta, musketit ja muut jäsenten itse valmistamat aseet varhaiselta 1700-luvulta. Yhdistys muodostuu jalkaväestä krenatööreineen sekä tykistöstä. Jalkaväen univormu on sininen, ja siinä on punaiset hihansuut, punainen liivi ja housut. Tykistö on pukeutunut kokosiniseen univormuun.

www.nwcaroliner.se


Preobrazhensky Life Guards, 1709, Venäjä ja Viro

Preobrazhensky Life Guards on sotilashistoriallinen yhdistys, jonka jäsenet asuvat Pietarin ja Narvan ympäristössä. Yhdistyksen toiminta pohjautuu Pietari Suuren ajan ja Suuren Pohjan sodan 1700-1721 historiaan. Preobrazhensky Life Guards oli Venäjän armeijan eliittiryhmä ja ensimmäinen henkivartiorykmentti. Yhdistyksen jäsenet vaalivat 1700-luvun alun Venäjän jalkaväen perinteitä: sen elämää, varustusta ja taktiikkaa. Sotilaiden univormut ovat ajanjaksolta 1708-1711. Yhdistys järjestää monia tapahtumia Pietarin lähistöllä ja on yksi Narvan taistelun muistojuhlan pääjärjestäjiä. Tänä vuonna 10.-12.8. pidettävälle Narvan leirille osallistuu historian harrastajia Venäjältä, Virosta, Ruotsista, Suomesta, Latviasta ja Norjasta.

www.peter.petrobrigada.ru